sâmbătă, 12 septembrie 2009

Incultura manelelor!


Ce sunt de fapt manelele? Un gen muzical sau o incultură? Am dat din curiozitate search pe google să văd care este explicaţia termenului de manele. Şi m-am minunat ce am găsit. Tot felul de explicaţii de genul “Genul are influenţe din muzica populară armână, greacă, turcă, arabă şi sârbă şi din muzica lăutărească românească; este remarcabilă capacitatea genului de a încorpora elemente din, practic, toate celelalte genuri muzicale accesibile culturii de masă din România (muzică pop, rap sau hip-hop, muzică dance, techno până la jazz, muzică rock sau chiar muzică cultă). Muzica de manele, cu o istorie relativ scurtă (de ordinul a câteva decenii) a devenit cu timpul un gen muzical apreciat în spaţiul vorbitorilor de limbă română”. Haideţi fraţilor să fim serioşi. Înseamnă că din spusele celui care a postat această grozăvie, toată România este o incultură. Sau poate chiar aşa o fi? Dar totuşi ce este cu termenul ăsta de „manea”? Deoarece…fie că vrem, fie că nu vrem să acceptăm, manelele au avut şi încă are o mare influenţă asupra omenirii în special asupra celor tineri. Pentru a compune o manea, nu îţi trebuie prea multă muncă. Sunt câţiva paşi destul de uşor de parcurs:
1. Nume de boss , gen “ Florin Fermecătoru’, Elvis, Şmecheru’ de la Găboaia” ( iar lista poate continua, trebuie doar să ai puţină imaginaţie )
2. Incultura generală obligatorie ( trebuie ca numărul de neuroni să fie minim )
3. IQ-ul trebuie să fie mai mic decât degetele pe care le ai la o mână.
4. Să ai în posesie palate, limuzine, puradei şi cât mai mult aur.
5. Rude, tovarăşi în puşcărie. ( adică să ai spate )
6. Imagine
I. Bijuterii - lant, ghiul si bratara de aur - mai mult de jumatate din greutatea corporala.
II. Freza - 2 parti gel, o parte par.
III. Hainele -cat mai stralucitoare si de prost gust
a. Camasa (alba sau neagra).
b. Pantaloni (preferabil negri).
c. Pantofi de lac.
d. Vesta, manta sau capa.
7. I. Versuri
Vocabular obligatoriu: bani, dusmani, tigani, golani, femei, fetite, printesa, bautura, dolari, aur, parai, lovele, milionar, Mercedes, celular, inima, suflet, Dumnezeu, viata, valoare.
Interjectii : oooooooof, ah, sha-la-la, cicalaca-cichicha, etc.
II. Sunt admise:
a. greseli gramaticale
b. verbe - conjugare si acord
c. substantive - plural la alegere
d. greseli de tipul la toti, lu' copilu' meu si din seria casa - as vrea ca sa te regasesc
e. versuri albe
f. rime cu acelasi cuvant
g. metafore duse la extrem (floarea florilor, sugativa-n portofel)
h. cuvinte straine (bambina, ragazza, etc.)
8. Subiecte :
I. iubirea
a. relatiile
1. cu mai multe femei
2. reusite
3. nereusite (vezi parasire)
b. parasire
1. pentru altul/alta (merge si homo)
2. pentru bani
3. pentru ambele
4. moarte
II. familia
a. copiii
b. nevasta
c. fratele
d. bunastare, parasire sau lauda
III. banii
a. detinerea lor in cantitati exagerate
b. risipa fireasca
c. invidia celorlalti
IV. lauda proprie (bogatie, bunastare, performante sexuale, sex-appeal, performante muzicale)
9. Melodia
I. instrumente consacrate
a. acordeon
b. orga proasta
c. instrument de suflat
d. tobe de sintetizator cu generozitate
II. voce
a. optionala si/sau chinuita
b. ecou
c. accent obligatoriu
d. rap inclus
III. originalitate facultativa
10. Videoclip
I. miscari necesare (pentru manelist)
a. stanga-dreapta (maxim doi pasi)
b. pocnire din degete
c. zambet cuceritor
II. 15-20 de fete dotate care sa-si agite echipamentul
III. decor haios (sau inexistent)
IV. lumini cat mai colorate
V. cateva masini decapotabile in care sa cante barosanu'.

Simplu nu-i aşa? Devine îngrijorător unde s-a ajuns cu mirobolantul gen de muzică "orientală". Stau zilnic şi mă uit pe stradă la oamenii care trec pe lângă mine. Rar dacă pot să îmi zic " Uite băi şi un om normal. " Ce înţeleg eu printr-un om normal? Un om normal e acela care se îmbracă normal, nu cu kg de aur la gât, cu haine cât mai tight ( preferabil ca şi culori alb, negru, roz şi foarte mult sclipici şi mesaje penibile ), care merge pe stradă fără să comenteze la adresa ta sau să se ia de tine de lipsa de ocupaţie. E cool să fii manelist, e cool să te iei de lume pe stradă, e cool să zici "bă ştii ce am eu la spate?Un cuţit bă.Vrei să îl scot bă şi să te tai?". E cool să te strângi în gaşcă şi să faci miştouri pe seama celor care trec " Uite-l bă ce păr lung are ăla. Ce mă ţi-a murit frizerul sau eşti fată?" Oare aceste genii cu înclinaţii spre critici vestimentari au încercat vreodată să se autoanalizeze? De fapt, de ce vorbesc prostii? Cum să îi ducă capul atât de departe dacă lor le atârnă şi singurul neuron , dacă îl mai au. Dar să nu mai vorbim de cei care apar pe la televizor, făcuţi cunoscuţi prin intermediul diferitelor emisiuni şi canale tv gen OTV. Cum rahat să nu se ducă dracului toate generaţiile astea de copii, în moment ce ei se culturalizează cu ajutorul revistelor " Manele Tv", emisiuni ale lui Dan Diaconescu, Acces Direct unde vine şi cântă " idolul femeilor" de Fernando de nu ştiu unde şi siliconata aia de Sexxy Brăileanca. Mai nou taraf tv sau cum se numeşte şi tâmpenia aia unde îşi jelesc ăia femeile, unde îşi cântă amarul şi se laudă cu averile pe care le au. Îngrozitooooooooooooooooor. Prostie prostie prostie. E frumos ce se întâmplă, e frumos că suntem invadaţi de tot mai mulţi imbecili bronzaţi, e frumos că o să ne transformăm într-o ţară de borâţi. E frumos că involuăm. România sucks!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Stand si analizand acest text si totodata prinvind in ansamblu situatia actuala a tarii, modul tragic in care a ajuns si privind la cei care ne conduc nu e de mirare ca romania a ajuns tara tuturor posibilitatilor. Acum referindu-ne la cei cae au parasit aceasta "minunata" tara, aceste personaje care au transmis inculutura tarii peste granite. Este exemplul tragic a celor care au plecat in Italia care nu au facut nimic altceva decat sa fure, sa violeze, sa omoare. Ganditi-va ce imagine ne-am facut noi ca populatie in alte tari. In fine, vina este si a celor care ne conduc tara de la comunism incoace Iliescu, Constantinescu, Basescu, aceste personaje au vrut sa ne scape de comunism...cum poti fi scapat de comunism daca tu ai fost mana-n-mana cu Ceausesc si indoctrinat de acesta?!?Cum poti fi condus de asemenea oameni?!? Cum poate fi noua generatie alta daca la conducerea tarii ajung copii celor care au fost comunisti?!? Cum se poate schimba mentalitatea tarii daca fiul lui Adrian Nastase conducea cu peste 100 km/h si nu i-a fost suspendat permisul?!? Cum putem opri prostia daca la alegerile prezidentiale apar persoane ca Nati Meir si isi face imnul de campanie pe manele?!? Cum putem trai in asemenea prostie?!? Tind sa cred ca in Romania prostia a atins cote inimaginabile, si multe dintre aceste specimene prezentate mai sus au un coeficient de prostie mult peste limita admisa. Am observat ca in aceasta mirobolanta tara e greu sa fii prost.
"Hai sa facem turism" zise cineva de la conducere fara sa dau nume, "Romania the land of choice". Cum poate sa aleaga cineva aceasta tara drept obiectiv turistic cand noi nu avem strazi, cand la orice colt de la munte sau mare gasesti pet-uri aruncate aiurea, cum poti face turism cand turisti sunt acaparati de tigani si le fura banii??? Cum vrea acest stat sa faca turism intr-o asemenea mentalitate?!? Nu va teme-ti ca nu se va schimba curand, deoarece sunt si vor aparea persoane ca Nati Meir si vor promova manelele...
Oare sunt unul din putinii locuitori ai acestei tari care si-a pus vreodata problema asta?!? Situatia in ceea ce priveste Romania este dramatica si inca scade si acesta ar trebui sa fie un lucru ingrijorator pentru toti locuitorii acestei tari....

Anonim spunea...

Este si normal sa se ajunga la concluzia ca manelele sunt niste porcarii care nu fac decat sa traga in jos Romania si sa se accentueze faptul ca locuitorii din aceasta tara dau dovada de tot mai multa incultura. Cum sa nu se ajunga pana aici daca tot felul de manelisti cu sau fara 2-3 clasa , in cel mai fericit caz cu 5 sau 8 clase terminate, ajung sa fie promovati de tot felul de producatori de emisiuni banale. Am ales in urma cu 1 an de zile sa plec din Romania, iar acum locuiesc in Londra. Se vede clar diferenta dintr-o tara fara viitor de unde am plecat , intr-o tara in care cultura si civilizatia este opusa la 180 de grade fata de ceea ce am lasat in urma. Mi se parea de-a dreptul penibil sa stai in fata tv-ului si sa zapacesti telecomanda pentru ca efectiv nu ai ce sa vezi. In afara de emisiuni in care se sprijina incultura,prostia,tiganimea celor de clasa sociala scazuta pana la disparitie, stiri in care s-au batut si s-au violat si s-au omorat si nu mai stiu ce si-au facut. Faptul ca oamenii, conducerea tarii, cei care sunt responsabili cu aparitia la televizor a tot felul de nebuni, nu dau dovada de interes in ceea ce priveste prestatia si reputatia tarii, da nota faptul ca acesti oameni lipsiti de cultura generala pun stapanie pe toata suprafata. Se va ajunge in acel punct extrem, in care nu se va mai poate face nimic, acel punct in care Romania va ajunge sa fie condusa de un rrom si se va ajunge ca poporul roman sa devina popor rrom. Sincer, nu regret aboslut deloc decizia pe care am luat-o sa plec din tara, dar regret ca nu am facut asta mai devreme. Rusine celor care detin puterea dar nu fac nimic ca sa impiedice un dezastru care se poate intampla...